Štrúdl z falešného listového těsta

Parádní recept po babičce! Když chcete štrúdl, do obchodu je daleko a nemáte listové těsto ani náladu ho dělat...

Na těsto potřebujeme:
300 gramů polohrubé mouky, 200 ml zakysané smetany, 1 vejce a špetka soli - to na vále zpracujeme v tuhé těsto, ideální je zpracovávat to příborovým nožem a když to přestane lepit, tak dodělat rukama.
Z těsta vyválíme tlustou placku a tu pomažeme jíškou.
Na jíšku potřebujeme:
60 gramů sádla nebo másla a 4 rovné lžíce hladké mouky.

Placku namazanou jíškou zamotáme a necháme chvíli odpočinout (ztuhnout jíšku); dobré je to přikrýt utěrkou, aby to navrchu neokoralo a mezitím si můžeme oloupat a nastrouhat jablka.

Na náplň potřebujeme:
cca 6-7 větších jablek, rozinky, ořechy
cukr a skořici
strouhanku nebo strouhaný perník
a trochu rozpuštěného másla

Když máme připravená jablka do náplně, rozkrojíme tu zamotanou placku s jíškou na 2 nebo 3 kusy (záleží na Vás, jestli chcete mít dva velké silné štrúdly, nebo tři užší).
Každý kus rozválíme na placku, poklademe na ni jablka, rozinky a sekané nebo mleté ořechy, posypeme cukrem a skořicí, strouhaným perníkem (nasákne šťávu z jablek) a pokapeme máslem (to není nutné, lze vynechat, ale lépe to voní), zamotáme, pomažeme vajíčkem a dáme péct na 180°C.


Komentáře