Celozrnná bábovka s pečenou dýní

Pečená dýně je skvělá dobrota! Můžete ji udělat na sladko a dát do buchty nebo ovocného salátu; na slano a dát jako přílohu k masu nebo zeleninovému salátu. A upéct můžete jakoukoliv máte zrovna po ruce ;)

My ji dnes upečeme s kokosem a dáme do luxusní bábovky...

Potřebujeme:
jednu menší dýni; upečené dýně jsem do buchty použila 300 gramů - zapomněla jsem ji zvážit před pečením a úmyslně neuvádím jakou, můžete použít hokaido, máslovou nebo třeba i tu klasickou velkou, ... Já použila olejnou, co se pěstuje pro semínka a dužnina se prý má hodit dobytku... Tak jsem ji nevyhodila, protože pes ani ovce to jíst nebudou (jinou zvěř nemáme) a ta bábovka je z toho výborná :)
kokosový olej
50 g kokosu

300 g celozrnné mouky
kypřící prášek do pečiva
200 g medu 
2 vejce
200 ml mléka
100 g rozinek
50 g nahrubo nasekaných lískových ořechů
kokos na vysypání formy

A takhle na to:
Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kostičky. Položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme kokosovým olejem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Před koncem pečení posypeme kokosem, promícháme a necháme ještě cca 5 minut péct.

V průběhu pečení zkoušíme vidličkou, jestli už je dýně dost měkká, ona se každá bude péct jinak dlouho a taky záleží na tom, jak moc ji chceme do měkka. Pokud jí pečeme více, protože ji chceme dát např. do salátu, necháme ji tvrdší. Pokud ji chceme jen do této buchty, tak ji klidně můžeme nechat úplně změknout, aby se snadno dala rozmačkat vidličkou.

Mezitím si připravíme těsto, ať nám trouba neběží zbytečně naprázdno ;)

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme rozinky, ořechy, vejce, med, mléko a důkladně promícháme. Až se dýně dopeče, rozmačkáme ji vidličkou, přidáme do těsta, zamícháme a vylijeme do vymazané a kokosem vysypané formy. Pečeme na 180°C.


Komentáře