Velikonoční mazanec

Velikonoce se blíží! A co by to bylo za Velikonoce bez mazance?
Tady je můj oblíbený recept ;)

Potřebujeme:
500 g hladké mouky
100 g cukru
120 g tuku
2 žloutky
cca 125 ml mléka
1 sáček sušeného droždí
1 vanilkový cukr
2 hrsti rozinek
2 hrsti nakrájených oloupaných mandlí
špetka muškátového květu
citrónová kůra
1 žloutek s trochou mléka na potření
mandle (plátky nebo nasekané) na posypání

A takhle na to:
Smícháme mouku, cukr, droždí, vanilkový cukr, citrónovou kůru, muškátový květ, rozinky a mandle a dobře promícháme.
Pokud jste příznivci čerstvého droždí, udělejte kvásek, jak jste zvyklí a zamíchejte do směsi suchých přísad ;) 
Žloutky rozmícháme s mlékem, přidáme do mouky a nakonec přidáme změklý tuk. Vše dobře prohněteme a necháme kynout.
Po vykynutí na vále těsto zpracujeme v bochánek, položíme na plech vyložený pečícím papírem a ještě chvíli necháme odpočinout.
Často se doporučuje mazanec nahoře naříznout ostrým nožem do kříže. Kdykoliv jsem to udělala, mazanec mi celý pukl a rozlezl se do stran. Když ho nenaříznu, tak někdy trochu praskne na boku, ale jinak je to pěkný bochánek, takže tohle musíte vychytat sami, jaká varianta se Vám lépe povede...
Potřeme ho rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Pokud by mazanec rychle tmavl, ale uvnitř ještě nebyl hotový, přikryjeme ho alobalem.
Po upečení ho necháme vystydnout při pokojové teplotě a nakonec jej můžeme ještě potřít rozpuštěným máslem - bude se díky tomu krásně lesknout a bude křehký.
Dobrou chuť a krásné Velikonoce! :)

Komentáře