Karamelovo-arašídové sušenky

Rozhodně se nelekejte toho, že jsou v názvu sušenky, protože tahle dobrota se upeče vcelku a poté se porcuje.
Slasti je z toho spousta :-)) Tedy pokud milujete karamel v kombinaci s arašídy.

Na těsto potřebujeme:
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 žloutek
100 g cukru krupice
125 g másla

Na karamelovou náplň potřebujeme:
30 g másla
1 plechovka salka
2 lžíce medu
100 g arašídů

Na polevu potřebujeme:
200 g tmavé čokolády
lžíce rostlinného oleje

A pojďme na to:
V misce vyšleháme 125 g másla, žloutek a cukr. Přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme/namačkáme (je měkké, ale tužší; nalít se na plech nedá) na plech o velikosti cca 20x30 cm vyložený pečícím papírem a dáme péct do vyhřáté trouby na 150°C. Pečeme cca 15 minut.

Mezitím si v kastrůlku smícháme 30 g másla, salko a med a ohříváme při mírné teplotě 15-20 minut, dokud nám z použitých surovin nevznikne konzistence karamelu. V tu chvíli, kdy hmota zhoustne, je potřeba pracovat rychle (a opatrně ať se nespálíte!). Na upečené těsto nalijeme karamel, rozetřeme a nasypeme na něj arašídy. Dřevěnou špachtlí nebo stěrkou na těsto je do karamelu zamačkáme. Poté dáme plech zpět do trouby, pečeme ještě dalších 10 minut a necháme to vychladnout.

Čokoládu nalámeme na kousky a spolu s olejem ji necháme rozpustit ve vodní lázni. Nalijeme ji na upečený korpus a rozetřeme dohladka. Necháme alespoň dvě hodiny nebo ideálně přes noc vychladit a nakonec celou dobrotu nakrájíme ostrým nožem na malé kousky.

Arašídy jsem použila nepražené nesolené. Máte.li rádi ty sladko-slané kombinace, dejte si tam klidně pražené solené arašídy ;-)

Mě tohle chutnalo moc, snad budete také nadšení... Dobrou chuť!

Komentáře