Kváskový chléb

Je z toho srdeční záležitost. Peču pro rodinu, přátele a známé, peču pro všechny, kdo si o to řekne...
Pečení chleba je závislost :-)


Ti hranatí krasavci vlevo, to je ten nejjednodušší a nejchutnější žitný chleba, jaký jsem kdy jedla. Je to Celozrnný žitný chleba od Maškrtnice a recepis najdete tady: http://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba-pro-vsechny/

A ten šišatý a dva kulaté bochníčky jsou "obyčejné" kváskové chleby.

To nejdříve zadělám kvásek:
1 lžička kvásku
150 g žitné mouky
190 g vody
dobře promíchám a nechám cca 10 vzejít (čas záleží na síle kvásku a teplotě místnosti; může být hotový za 8 hodin, ale taky třeba až za 12).

Potom odeberu lžičku kvásku na příští pečení!

A navážím si:
150 g celozrnné pšeničné mouky
300 g pšeničné chlebové mouky
(druhy mouky a poměry lze libovolně měnit a střídat)
220 g vody
všechno to promíchám a nechám půl hodiny až hodinu stát.
Poté přidám kvásek a vypracuji těsto, do něj přidám lžičku soli a lžičku drceného kmínu a znovu dobře prohnětu.
Dám do mísy s troškou oleje, zakryji igelitovým sáčkem a nechám kynout dvě hodiny v teplé místnosti. V průběhu kynutí 2-4x přeložím těsto.
Po kynutí těsta dám na lehce pomoučený vál (čím méně mouky, tím lépe) a vytvaruji bochníček. Ošatku vysypu hladkou žitnou moukou (nebo škrobem; pšeničná mouka se k ošatkám dost lepí), do ní uložím vytvarovaný bochníček (tou stranou, kterou se uzavírá bochník, nahoru - při pečení se obrátí a bude dole na plechu; případné spoje pak nebudou vidět a kresba ošatky bude nahoře na chlebu), dám do igelitového sáčku a šup s ním do lednice.

Používám lednicové kynutí, vyhovuje mi to tak s ohledem na šrumec v naší domácnosti - ráno zadělám kvásek, po uložení smečky do postýlek zadělám těsto a než jdu spát, udělám bochníček a přes noc pomalu kyne v lednici. Ráno rozpálím troubu nebo remosku a peču.

Pokud nechcete nechat chleba kynout pomalu v lednici, nechte kynout cca dvě až tři hodiny bochník v ošatce a upečte.

Troubu rozpálíme na plný výkon (230-250°C) i s plechem nebo s kamenem, na kterém budeme chleba péci, vsadíme chleba na lopatu (karton), nařízneme, vsadíme na plech, zapaříme troubu a pečeme 10 minut. Vyvětráme troubu, snížíme teplotu (na 200°C nebo jak jste zvyklí) a pečeme asi další půlhodinu.

Do remosky naliji cca půl litru vody (mám teflonovou, ta se nesmí rozehřívat prázdná na sucho), zapnu a nechám rozehřát. Výrobce by mě jistě nepochválil, ale postavím remosku bez stojánku na sporák a rozehřeji ji i zespodu plotýnkou (jinak se remoska musí nahřívat dlouho - minimálně třičtvrtě hodiny až hodinu a stejně jsou bochníčky na krajích placaté, protože to teplo jde zeshora a není rozpálená zespoda). Když je rozehřátá (nechám vodu uvnitř cca 10 minut vařit), tak plotýnku pod remoskou vypnu, vyliji vodu pryč, vsadím tam naříznutý bochníček, překryji alobalem, zakryji víkem a peču deset minut. Poté sundám alobal a dopeču cca půl hodiny.
Hotový bochníček nechám na mřížce vychladnout a kochám se... :-)

Samozřejmě budete recept upravovat podle svého - každá mouka nasaje jiné množství vody, záleží na tom, jak hladkou či hrubou a jaký druh mouky použijete.

A pokud nechcete jen obyčejný chleba, ale něco speciálnějšího, přidejte cibuli, škvarky, semínka nebo ořechy.

Škvarkový chleba je krásně vláčný. Dávám do něj cca 80 - 100 g na jemno nasekaných škvarků. Vody do těsta trochu uberu (10 - 20 gramů), protože ty mastné škvarky by to spolu s klasickou porcí vody dost ulepily.

Do cibulového chleba dávám dvě středně velké cibule - nadrobno nakrájené a osmahnuté na malém množství sádla.

Do chleba s ořechy nebo se semínky dávám 50 - 80 gramů této dobroty. Ořechy nožem nasekám a namočím do trochy vody, když zakládám kvásek, aby nebyly tvrdé. Vodu, do které namáčím ořechy nebo semínka, je nutné odečíst od vody, která má přijít do těsta, aby to nebylo příliš mokré.

A ty šneky mezi chleby na fotce jsou z celozrnné mouky, z droždí a z podmáslí. Ale o drobném pečivu zase někdy jindy ;-)

Chlebu a kvásku zdar a dobrou chuť!


Komentáře

  1. Věruško, kde sháníš ošatky? A jak veliká je potřeba na ten Tvůj chleba?
    Zase se chystám vypěstovat kvásek.. ty chleby mi chybí, ale tentokrát bych chtěla používat ošatku :)
    Jo a to zapaření trouby - jak to prosím děláš?
    Moooc díky kuchařinko!!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Terezko! Ošatky mám slaměné od kamarádky (její známý je prodává) za pár kaček... Ale ty slaměné toho moc nevydrží, raději mám pedikové, tu mám zatím jednu. A mám je od téhle firmy: https://www.oriondomacipotreby.cz/search?q=o%C5%A1atka&count=11 Na tenhle recept stačí ošatka s průměrem 21 cm. Ale já mám tu větší, průměr 25 cm a nevadí to. Není to levné, tak můžeš koupit větší. Do větší vždy menší chleba dít můžeš, ale naopak ne. Tu širokou bych zbytečně nebrala (průměr 30 cm), tam by se ti ten chleba roztekl na placku. Z těch oválných nevím, asi tu menší. Ale i kdybys koupila větší a byla moc dlouhá, můžeš tam dát srolovaný plátěný ubrousek, čímž uděláš zábranu pro těsto, aby se nerozteklo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za chyby a překlepy - nepřečetla jsem si to po sobě :( Odkaz nefunguje v komentáři, ale když to zkopíruješ a vložíš do prohlížeče, tak to najdeš. Jinak snad v každých domácích potřebách by mohli ošatky prodávat. Mě nadchla ta trojhranná z odkazu, tak tu asi budu nutně potřebovat :D

      Vymazat
  3. A to zapaření trouby, to mě stálo spoustu nepovedených chlebů a stejně radši peču v remosce, tam mám ten chleba bez chybičky... Troubu předehřeju na 250°C (u mě maximum) asi tak na 30 min. Rozehřívám to i s plechem, na kterém se bude péct chleba a dolů na dno dávám starou nerezovou pánev bez rukojeti (lze dát jiný plech), kam budu vlévat vodu. Po vložení chleba do trouby, chrstnu vařící vodu na tu pánev (spodní plech), zavřu a peču 250°C asi tak 5-10 min. Otevřu, vypustím páru a vytáhnu pánev (plech) ze zbytkem vody. Snížím teplotu tak na 200°C a peču ještě zhruba 30 min, podle kůrky. Pokud je ta kůrka příliš tvrdá, může se 5 minut před vytažením z trouby postříkat vodou. Ale jinak jde taky péct chleba ve formě s víkem, tam odpadá problém se zapařováním, protože ta nádoba to obstará za tebe... Rozehřeje se nádoba i s víkem na sucho (varné sklo, nerez, litina, smalt), po rozpálení se tam plácne ten chleba, přikryje se víkem a peče, po 10-15 minutách sundáš víko, snížíš teplotu a dopečeš. Takže pokud máš nějakou vhodnou nádobu, kup stejný tvar ošatky a můžeš zkusit toto. Nádoba má taky tu výhodu, když je příliš řídké nebo překynuté těsto nebo málo rozpálený plech, tak se ti to nerozteče, protože ta nádoba to tvarem podrží ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat