Quiche se schwarzwaldskou šunkou a se sýrem cottage

Quiche /čti "kyš"/ má každý rád :-) A kdo mu ještě odolává, dělá velkou chybu. Francouzské slané koláče se můžou naplnit absolutně čímkoliv a určitě budou dobře chutnat.

Na těsto potřebujeme:
300 g hladké mouky
1 lžička soli
150 g másla
1 vejce
2-3 lžíce studeného mléka

Na náplň potřebujeme:
olivový olej
1 cibule
100 g schwarzvaldské šunky
200 g sýru cottage
1 větší červená paprika
3 vejce
cherry rajčata
tymián
sůl, pepř

A jdeme na to:
Do mísy nebo na vál prosejeme mouku se solí a přidáme na kousky nakrájené studené máslo. Těsto zpracováváme rukama tak dlouho, až připomíná drobenku. Potom přidáme rozšlehané vejce s mlékem a zapracujeme. Nehněteme moc dlouho, aby těsto nebylo příliš tuhé. Vytvarujeme z něj bochánek, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Potom ho vyválíme mezi dvěma pečícími papíry na placku 4 mm silnou.

Koláčovou formu vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem, rozválené těsto přeneseme do formy, prsty ho vymačkáme do okrajů a propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečící papír a zatížíme fazolemi, aby se těsto nenafukovalo a nezvedalo a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme 15 minut, pak sundáme papír s fazolemi a pečeme dalších 10-15 minut, až má koláč krásnou nazlátlou barvu.

A mezitím, co se koláč peče, můžeme připravit náplň.
Oloupanou cibuli nakrájíme na půl kolečka, očištěnou papriku na tenké nudličky, šunku na tenké proužky a spolu s olivovým olejem orestujeme. Do směsi vmícháme nasekaný tymián.
V míse smícháme cottage, rozšlehaná vejce, sůl a pepř.

Na hotový upečený koláč rovnoměrně rozprostřeme orestovanou šunku s paprikou, zalijeme sýrovou směsí a pečeme 25-30 minut na 180°C, až je náplň zlatavá a pevná.

Dobrou chuť!

Komentáře