AJVAR

Možná ho znáte a možná ne... Ať už je to jakkoliv, ráda se s Vámi podělím o osobní zkušenosti s testováním ajvaru od Podravky.

K testování jsem se dostala zdarma díky trnd. Tam se stačí zaregistrovat a pokud budou mít nějaký projekt k testování, dostanete e-mail s informacemi o testovaném produktu. Potom už jen stačí vyplnit přihlášku a budete-li mít štěstí, dostanete zdarma produkt k vyzkoušení. 


Já jsem měla to štěstí, že jsem byla vybrána k testování ajvaru od Podravky. Před projektem jsem o ajvaru nikdy neslyšela, neměla jsem možnost ochutnat a jsem z něj nadšená. Můžu jen doporučit a my ho jistě budeme kupovat 😊

Tak pokud ajvar neznáte - co to vlastně je?
Ajvar je tradiční balkánská zeleninová přílohu, kterou můžete v kuchyni využít takřka jakkoliv. 
Hodí se jako příloha ke grilovaným masům, klobásám a zelenině. 
Je ideální k dochucení zeleninových jídel a gulášů, ale hodí se také k těstovinám či jako základ na pizzu.
Je také výborný do lehkých pomazánek z čerstvého sýru či z pomazánkového másla.
Ajvar od Podravky obsahuje pouze přírodní ingredience, má nízkou kalorickou hodnotu a je bohatý na beta-karoten.
Je bez aromat, konzervantů a umělých barviv, neobsahuje alergeny a je vhodný i pro vegetariány a vegany.

Podravka používá speciálně vyšlechtěné papriky odrůd Podravka a Slavonka, které jsou na ajvar ideální - mají sytě červenou barvu, dobře se jim daří v regionu chorvatských nížin a plody dozrávají ve stejnou dobu. Každá sklenice ajvaru (350 gramů) obsahuje sedm těchto unikátních paprik.

Výroba ajvaru je vázána na dobu, kdy dozrávají papriky. Ajvar Podravka se vyrábí výhradně v chorvatském závodě Kalnik jednou ročně ze 100% čerstvých surovin. Produkce paprik je lokální a proto jsou sklizené papriky během tří hodin přepraveny do závodu a zpracovány do ajvaru.

Sklizené papriky je potřeba omýt, osušit a odstranit z nich jádřince. Lilky se upečou, z paprik se po spaření sloupne slupka a takto připravená zelenina se pak už jen protlačí přes mlýnek. V závodě Podravky se ročně zpracuje přes 3000 tun čerstvých paprik! 

Směs se poté dochutí a několik hodin se za stálého míchání vaří. Správnou konzistenci má tehdy, pokud v něm lžící můžete udělat hlubokou brázdu, která se okamžitě nezavře. Hotový ajvar se poté zavaří do sklenic a je tak kdykoliv připravený k podávání.

Jaké je složení ajvaru?
Paprika (76%), lilek (12%), slunečnicový olej, kvasný ocet, rajčatový koncentrát (2,6%), jedlá sůl (max.2%), cukr, směs koření, feferonky.

Výživová hodnota 100 gramů výrobku:
Energetická hodnota - 325kJ/ 78 kcal
Tuky - 4,0 g
Z toho nasycené mastné kyseliny - 0,3 g
Sacharidy - 8,0 g
Z toho cukry - 8,0 g
Bílkoviny - 1,5 g
Sůl - 1,5 g

Toto je složení a výživový hodnota Ajvaru jemný. Dělají se také varianty: Barbecue, S cibulí, Pikant a Extra pikant.
Doporučená maloobchodní cena je 46,90 Kč (cena není závazná, konečnou cenu stanovuje prodejce) a k dostání je např. v Tesco, Kaufland, Billa, Makro nebo na e-shopu www.podravka-eshop.cz

A co jsem s ajvarem uvařila?

Chilli con carne s ajvarem


Potřebujeme:
500 g červených fazolí
500 g mletého hovězího masa
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mletého chilli
1 lžička pálivé papriky
350 g ajvaru
400 g plechovka krájených rajčat
1 lžička sušené majoránky
sůl
olej

Fazole den předem přebereme, propláchneme a namočíme. Druhý den uvaříme doměkka. Pokud bychom si chtěli ušetřit práci, můžeme koupit fazole v plechovce 😉
V hrnci rozpálíme olej, orestujeme cibuli, přidáme pokrájený česnek a maso. Opečeme ze všech stran, přidáme chilli a papriku a zalijeme hrnkem (250 ml) horké vody, přidáme rajčata, majoránku, sůl a ajvar a necháme asi dvacet minut na mírném ohni povařit. Nakonec přidáme měkké fazole, dobře promícháme a můžeme  konzumovat.

Luštěninové karbanátky /k tomu ajvar jako dip/


Potřebujeme:
250 g tradiční luštěninové směsi Lagris
2 vejce
1 středně velká cibule
1 stroužek česneku
čerstvá petrželová nať
sůl
majoránka
jahelné vločky nebo strouhanka
ajvar

Luštěninovou směs namočíme den předem. Druhý den směs uvaříme doměkka spolu s jednou lžičkou majoránky. Přebytečnou vodu scedíme a směs umeleme. Do hmoty přidáme vejce, drobně pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek, nasekanou petrželovou nať a podle potřeby zahustíme vločkami nebo strouhankou. Dochutíme solí a majoránkou. Takto připravenou směs formujeme do bochánků a buď je usmažíme na pánvi nebo upečeme v troubě. Podáváme s ajvarem a se zeleninovým salátem.

Ajvarová pomazánka


Potřebujeme:
100 g pomazánkového másla
100 g čerstvého sýra
100 g ajvaru

Pomazánkové máslo vyšleháme spolu se sýrem a poté vmícháme ajvar. Pomazánku můžeme doplnit o nakrájenou čerstvou pažitku. Podáváme s pečivem.

Jehněčí s restovanou zeleninou a s ajvarem


Potřebujeme:
1 kg jehněčího masa (já použila kýtu)
1 velká cibule
2 stroužky česneku
sůl
tymián
3 větší mrkve
1/2 menšího celeru
2 červené papriky
200 g zelených fazolek
olej
sýr na posypání
těstoviny

Cibuli nakrájíme nahrubo, maso na tenké nudličky a orestujeme na oleji. přidáme pokrájený česnek, opečeme a zalijeme trochou horké vody, přiklopíme pokličkou a dusíme, podle potřeby podléváme. Délka přípravy masa záleží na velikosti kousků masa, já extra tenké nudličky připravovala asi hodinu.

Očištěnou mrkev nastrouháme na tenké plátky, celer nakrájíme na nudličky, papriku na proužky. Takto připravenou zeleninu spolu s fazolkami orestujeme na oleji, přidáme k dušenému masu, osolíme a dochutíme tymiánem. Přidáme ajvar, zamícháme a necháme lehce probublat. Podáváme s těstovinami.

Dobrou chuť!




Komentáře